• welcomeep2

Innolla kohti vuotta 2021


Kulunut vuosi muistetaan varmasti pitkään koronavuotena, tai ainakin ensimmäisenä sellaisena. Koronan varjoon jää kuitenkin paljon hyviä asioita. Etelä-Pohjanmaalla –jossa maahan muuttajien suhteellinen osuus väestöstä on ollut pitkään Suomen alhaisin– astuttiin kohti kansainvälisempää huomista, kun Seinäjoen MONI-info palvelupiste avasi ovensa keskellä kiivainta koronakevättä. Maakuntamme keskuskaupunkiin ulkomailta muuttaneet saivat näin oman palvelupisteensä.


Samoihin aikoihin käynnistyi myös Kokka kohti Etelä-Pohjanmaata -hanke, jonka avulla on tarkoitus edistää kansainvälisten osaajien työllistymistä maakuntaan. Lisäksi maakunnassa oli keväällä käynnissä myös muutama muu maahan muuttaneisiin keskittyvä hanke, joista yhdessä työskentelin itsekin. Eteläpohjalaisittain jo pitkään maahan muuttaneiden parissa työskennelleenä alkoi minustakin näiden uusien avausten jälkeen vihdoin tuntua siltä, että maakunta herää ja tosiasiat aiotaan tunnustaa. Maakunta nimittäin tarvitsee osaajia ja heille on oltava tarjolla palveluita, jotka tukevat tulijoiden arkea ja kotoutumista.


Vielä parempaa oli kuitenkin luvassa syksyllä, kun Kurikan, Kauhavan ja Alavuden kaupungit sekä Suupohjan koulutuskuntayhtymä Vuoksi, saivat yhteisen rahoituksen maahanmuuttajien maakunnallisen ohjaus- ja neuvontapalvelumallin kehittämiselle. Oli kohtuullisen helppoa vastata kyllä, kun minulle tarjottiin paikkaa projektipäällikkönä. Helpon päätöksestä teki se, että hankkeelle on olemassa kyseenalaistamaton tarve, tarve on kasvava ja on etuoikeus olla mukana rakentamassa kansainvälistyvän maakunnan palveluita etulinjassa.


Maakunnassa asuu nyt noin 4000 muualta Suomeen muuttanutta ja lukumäärä on kasvanut tasaisesti ja voimakkaasti koko 2000-luvun. Tämä kasvava ryhmä tarvitsee kaikille kuntalaisille avointen palveluiden ohella myös asettumista, kotoutumista ja arjen sujuvuutta tukevaa ohjausta ja neuvontaa.


Koronan runteleman vuoden 2020 lopulla tuntuu mahtavalta todeta, että vuonna 2021 maahan muuttaneille on Etelä-Pohjanmaan maakunnassa saatavilla paremmin palveluita kuin koskaan aiemmin. Meitä tekijöitä on suurempi joukko kuin ikinä ja yhteistyö syvenee päivä päivältä ja vuosi vuodelta.


Kiitämme kuluneesta vuodesta asiakkaitamme, yhteistyökumppaneitamme ja niitä rohkeita edelläkävijöitä, joiden ansiosta tämäkin hanke on olemassa. Henkilökohtaisesti haluan kiittää myös Welcome2EP:n punapäisiä kollegoitani, Mirvaa, Mariaa ja Agnesia loistavasta startista hankkeellemme. Kanssanne on mukavaa työskennellä ja yhdessä saamme aikaan hienon lopputuloksen. KIITOS <3


Ennennäkemättömän hyvää vuotta 2021 toivottaen


Tuomas Männistö

Projektipäällikkö

Kauhavan maahanmuuttokoordinaattori

48 katselukertaa1 kommentti