Welcome2EP esittäytyy - Agnes


Agnes


Maahanmuuttokoordinaattori


Kuka olen?


I´m an alien, I´m a legal alien... laulaa Sting, siis olen suomenunkarilainen Suupohjassa. Unkarista muutin suoraan Kauhajoelle 13 vuotta sitten. Perheeseen kuuluu mieheni lisäksi, teinityttö ja kaksi koiraa. Ammatiltani olen sosiologi, mutta työskentelin palvelualalla jo nuoruudesta asti. Olen tunneihminen, avoin, sosiaalinen.Kokemukseni maahan muuttaneiden parissa?


Voin todeta kyllä, että onnella on vaikutusta urapolkuuni, olin oikeaan aikaan oikeassa paikassa. Urapolkuni Suomessa on ainakin alkanut onnella. Suomen kielen koulutusta järjestettiin Kauhajoella. Onko se onni? Joo, maahanmuuttajille järjestetään kielikursseja päänsääntöisesti Seinäjoella. Opin suomea aika nopeasti ja kurssin tuottaja, opettajani, tarjosi minulle työpaikan. Muistan, kun hän kysyi ensimmäisen kerran, että kiinnostaako opettajan työt: Kristiinankaupungissa olisi mahdollista opettaa suomea.


Lähdin kotiin ja kerroin perheelleni, kuinka ”funny” minun opettajani on, itseasiassa en uskonut kysymyksen vakavuuteen. Viikon päästä siitä aloitin opettamaan suomea pakolaisille sekä turvapaikanhakijoille. Kirjoitin diplomityöni heidän kotoutumisen edistämisestä ja onnistumisesta.


Olen oppinut kuitenkin paljon enemmän maahanmuutosta, työurallani Kansainvälisyyskeskus Inkassa. Tämä alkoi taas onnella, kun lyhyen työttömyyteni aikana sain vinkin työkokeilupaikasta. Vuonna 2008 perustettiin Suupohjassa (ensimmäisenä Etelä-Pohjanmaalla) neuvonta- ja ohjauspiste maahanmuuttajille. Pääsin kokeiluun työyhteisöön, jossa hyväksyttiin minut, sekä annettiin minulle mahdollisuus näyttää osaamiseni. Työkokeilusta muuttui palkkatyöksi, eli lähes kymmenen vuotta olen työskennellyt maahanmuuttajien avustajana.

Ajatuksia kotoutumisesta


Mitä on kotoutuminen? Oppimista, kulttuurin ja tapojen tuntemista ja noudattamista, osallistumista elämään uudessa kotimaassa. Kotoutumisessa tavoitteena on sekä täysi yhteiskunnan jäsenyys, että mahdollisuus säilyttää oma identiteettinsä ja kulttuurinsa. Keskeisessä roolissa on henkilön oma motivaatio ja aktiivisuus, mutta maahanmuuttajan kotoutumiseen vaikuttavat myös ympäröivä yhteiskunta ja valtaväestön asenteet.


Kotoutuminen on prosessi. Maahanmuuttajien sopeutumista suomalaiseen yhteiskuntaan voidaan auttaa, ehkä nopeuttaa. Mutta on hyvin tärkeää helpottaa maahanmuuttajan ensiaskeleita uudessa maassa tiedottamalla ja ohjaamalla tarpeen mukaan jopa kädestä pitäen, miten mikäkin asia toimii. Apua tarvitaan lomakkeiden täyttämisessä, pankkitilin avaamisessa, lukuisissa käytännön tilanteissa, joita jokapäiväisessä elämässä tulee eteen. Tätä työtä me tehdään, ja ”vähän” enemmänkin.


Loppusanaksi laitan entisen työkaverini yhteenveto: Mitä maahanmuuttokoordinaattori tekee?

Maahanmuuttokoordinaattori ohjaa ja neuvoo, etsii tietoa kysymyksiin maan ja taivaan väliltä, puhuu puhelimessa, jonottaa puhelimessa ja puhuu taas lisää puhelimessa, jakaa ihmisten ilot ja surut, tapaa monia mielenkiintoisia ihmisiä, saa paljon uusia ystäviä, ihmettelee aina uudelleen ja uudelleen Suomen byrokratiaa, inhoaa suvaitsemattomuutta ja rasismia, oppii jokainen päivä jotain uutta, kiroaa työtään, aina tasaisin väliajoin, eikä kuitenkaan voisi kuvitella tekevänsä mitään muuta.


Palvelen asiakkaita Suupohjassa, siis Isojoella, Karijoella, Kauhajoella sekä Teuvalla. Olitpa sitten maahan muuttanut, maahan muuttaneen parissa itse toimiva tai vaikkapa ulkomaisesta työvoimasta haaveileva yrittäjä, ota rohkeasti yhteyttä.


agnes.szeman@vuoksi.fi

040 641 637459 katselukertaa0 kommenttia