Welcome2EP esittäytyy - Maria

Päivitetty: maalis 7


Maria


Maahanmuuttokoordinaattori


Kuka olen?


Hei, olen Maria, ihan lähtöisinkin täältä Alavudelta. Perheeseeni kuuluu minun ja mieheni lisäksi erittäin vilkas 1,5 vuotias taapero.


Työkokemusta on lähes 10 vuotta maailman isoimmalta matkailuyritykseltä TUI:lta jonka leivissä tein tehtäviä lastenkerhon vetämisestä, oppaaseen ja sieltä eteenpäin kohdepäälliköksi. Siinä monen eri kansalaisuuden tiimiä vetäessä yhteen hiileen, oppi monen eri kulttuurin kohtaamisen haasteet. Maailmalta koti-ikävä toi takaisin Suomeen ja Finnairin Gate Service Agent -työtehtäviin. Äitiys ja kaipuu maaseudulle toi maailmanmatkaajan takaisin kotikonnuille.


Olen innokas uuden oppija, intohimoinen Formula1-fani, lähes ammattitason sukeltaja jolle hyvän asiakaspalvelun antaminen ja saaminen on kaikkein tärkeintä. Työn ohessa opiskelen tällä hetkellä tieto- ja viestintätekniikan insinööriksi.Kokemukseni maahan muuttaneiden parissa?


Olen itse ollut maahanmuuttaja monen vuoden ajan. Työ ja elämä on vienyt ympäri maailmaa lähes 10 vuoden ajan. Kokemusta muutosta, elämän järjestämisestä ja ihan arkipäivän elämisestä on sekä Lähi-idän maista, Aasian viidakoista että Välimeren lukuisista saarista. Tiedän mitä on kun tupsahtaa toiselle puolelle maapalloa ja elämä pitää rakentaa ihan siitä että mistä löytää katon päänsä päälle. Mitä se on kun virastojen monet lomakkeet ovat vain paikalliskielellä ja virkailijan englannin kielen taito rajoittuu vain muutamaan länsimaalaisista leffoista opittuihin fraaseihin. Näistä olisi vaikka kuinka monta tarinaa kerrottavana! Mutta kaikesta on selvitty, ilman isompia haavereita.


Kosketusta Suomen yhteiskuntaan maahan muuttajan näkökulmasta on tuonut myös intialaissyntyinen mieheni jonka kanssa tapasimme Dubaissa työskennellessäni. Päätin tuoda hänet sitten miljoona metropolista tänne piskuiseen Alavuteen peltojen ja järvien keskelle!


Ajatuksia kotoutumisesta


Egyptissä työskentelin paljon eri hotellien työntekijöiden kanssa, moni heistä edelleenkin hyviä ystäviäni. Se mikä aina hämmästytti minua sekä myös hotellivieraita oli se, että monet näistä meidän silmissä "alipalkatuista" hotellityöntekijöistä ei ollut koulutukseltaan sitä mitä työtä hotellissa tekivät. Amid, kaikkien pitämä laukkupoika, on koulutukseltaan lakimies. Mahmoud, kerrossiivoja, joka osasi tehdä pyykeistä lähes mitä vaan; apinoista joutseniin, on koulutukseltaan luokanopettaja. Mutta he eivät löydä koulutustaan vastaavaa työtä ja toisaalta saavat "paremmat" rahat turismin parista kuin mihin ovat kouluttautuneet.


Suomessa taas ei olla oikein ymmärretty kansainvälisen työvoiman mahdollisuuksia. Korkeasti omassa maassaan koulutetut ihmiset työskentelevät täällä siivoojina ja hyllyjen täyttäjinä. Ei näissäkään töissä mitään vikaa ole, mutta usein he päätyvät näihin "hanttihommiin" kun eivät ole päässeet edes työhaastatteluun omalla alallaan. Tosielämän kokemusta on siitä että mieheni lukuisiin työhakemuksiin ei edes vastattu, ennenkuin kehoitin häntä puolivitsillä hakemaan minun sukunimellä ja suomalaisella etunimellä. Heti tuli haastattelukutsu. Se haastattelu ei valitettavasti johtanut työsuhteeseen mutta onneksi on nyt löytänyt koulutustaan vastaavaa työtä ja siitä hän on erittäin onnellinen ja kiitollinen.


Toivoisin kovasti että myös nämä meidän pienet maaseutukaupungin yrittäjät uskaltaisivat antaa mahdollisuuden maahan muuttajille. Mikä bonus se onkaan yritykselle, varsinkin niille jotka tähtäävät esimerkiksi teollisuuden alalla kansainväliseen vientiin että heillä olisi joku joka voisi kertoa vientimaan kulttuurista saati että hän puhuisi maan kieltä.


Toivon kovasti että Welcome2EP pystyy auttamaan mahdollisimman monia maahan muuttajia kokemaan Etelä-Pohjanmaan kodikseen ja juurruttamaan elämänsä tänne. Se että tuntee olonsa kotoisaksi ei koostu ainoastaan isoista jutuista ja lupapapereista vaan myös elämän pienestä onnistumisista ja hyväksytyksi tulemisesta.


Palvelen asiakkaita Alavudella. Olitpa sitten maahan muuttanut, maahan muuttaneen parissa itse toimiva tai vaikkapa ulkomaisesta työvoimasta haaveileva yrittäjä, ota rohkeasti yhteyttä.


maria.kaijankangas@alavus.fi

050 57 00 111

66 katselukertaa0 kommenttia